צריכת האנרגיה המוגברת הביאה במשך השנים לצמצום ניכר במשאבי טבע, כמו גם לזיהום האוויר והתחממות גלובלית. המציאות הבלתי רצויה הזאת הניעה את מדינות העולם לחשוב על פתרונות ירוקים, ובראשם התייעלות אנרגטית. מה זה אומר בדיוק, וכיצד מתייעלים נכון מבחינה אנרגטית? כל זאת ועוד במאמר שלפניכם
מהי ההגדרה של התייעלות אנרגטית?
העולם המודרני והמתועש בו אנחנו חיים, נשען ברובו על צריכת אנרגיה בהיקפים עצומים. כפועל יוצא מההליך המזהם של הפקת האנרגיה ממשאבים אלו, במהלך השנים חל צמצום ניכר במשאבי טבע כמו נפט, פחם וגז, ונוצרה פגיעה משמעותית באיכות הסביבה.
הבנת החשיבות על שמירת איכות הסביבה והצורך למצוא פתרונות אנרגיה חלופיים, הניע מדינות רבות, ובכללן מדינת ישראל, לחשוב על בנייה ירוקה ופתרונות ירוקים.
בשיח על התייעלות אנרגטית הגדרה של המושג הכללי הזה כוללת תיאור דרכים ושיטות שונות להגברת הנצילות של מערכות צורכות אנרגיה, כמו מערכות שאיבה, מוצרים חשמליים ועוד, כמו גם באמצעות בידוד תרמי של מבנים. מלבד השמירה על איכות הסביבה ומשאבי הטבע השונים, יעילות אנרגטית תורמת גם לחיסכון ניכר בהוצאות החשמל והמים.
התייעלות אנרגטית בישראל
כשמדברים על ישראל, ישנן כמה תוכניות לאומיות המצויות תחת הכותרת הזו. יחד עם זאת, המצב עדיין רחוק מלהשביע רצון, כאשר קיים פוטנציאל גבוה ולא ממומש.
בתחום של התייעלות אנרגטית משרד האנרגיה מרכז תחתיו פרויקטים שונים. בין העיקריים שבהם ניתן למנות:
התייעלות אנרגטית בתעשייה
התייעלות אנרגטית בתעשייה היא אחת המטרות העיקריות הרשומות ביעדי הפרויקטים המכוונים להשגת יעילות אנרגטית. ענף התעשייה הוא אחד הענפים האחראים על פליטת מזהמים שונים וצריכת אנרגיה מוגברת. התייעלות אנרגטית בתעשייה מתמקדת בהפחתה של פליטת גזי חממה, כאשר המדינה מעניקה מענקים בגובה של 20% מסך הפרויקט ועד 3 מיליון ₪ למפעלים שיעמדו בתוכנית.
התייעלות אנרגטית ברשויות המקומיות
אחת המטרות העיקריות בפרויקטים של התייעלות אנרגטית ברשויות המקומיות, היא להביא להפחתת צריכת החשמל. נתוני משרד האנרגיה מצביעים על פוטנציאל התייעלות, שמקורו בשינוי התנהגותי והחלפת ציוד חשמלי ומכני לציוד יעיל יותר, שיביא לחיסכון אנרגיה של כ – 30%.
התייעלות אנרגטית – שלב אחרי שלב
מפעלים ורשויות מקומיות המעוניינים בהתייעלות אנרגטית, צריכים לעבור תהליך הכולל מספר שלבים עיקריים:
התקשרות עם יזם
בשלב הראשון, יש להתקשר עם יזם מקצועי ובעל ניסיון בתחום התייעלות אנרגטית, תוך הכנת נספח טכני למכרז וקביעת תנאי סף רלוונטיים.
הכנת תכנית התייעלות
בשלב הבא, יש לבצע סקרי אנרגיה על מנת לאבחן את הנקודות הדורשות שיפור, אשר יהוו את עיקר תכנית ההתייעלות האנרגטית. על בסיס ממצאי הסקר ונתונים נוספים, ניתן יהיה להכין תכנית התייעלות מפורטת, לבחון היכן ניתן לשלב אנרגיות מתחדשות, ולרכוש ציוד חדש בהתאם.
התנהלות מול הרשויות
בכדי לעמוד בתקנים הירוקים הרלוונטיים (תקן בנייה ירוקה 5281, ת"י 1045 – דו"חות תרמיים ועוד) ולקבל את המענקים המבוקשים ממשרד האנרגיה ומקורות שונים נוספים, נדרש להציג לרשויות המקומיות וכן למכון התקנים את התכניות והאישורים הרלוונטיים.
התייעלות אנרגטית חכמה ויעילה – כך עושים זאת נכון
כפי שניתן להבין, תהליך התייעלות אנרגטית כרוך בלא מעט בירוקרטיה. על מנת לצלוח את התהליך בצורה מהירה ויעילה, כדאי ומומלץ להיעזר בשירותיו של יועץ סביבתי מקצועי ובעל ניסיון בתחום. מומחה כזה ישכיל לרכז את העבודה מול מכון התקנים והרשויות הרלוונטיות, כך שניתן יהיה להציג ליזם את האישורים שהוא צריך בקלות ובמהירות.
מלבד החיסכון בזמן, ליווי מקצועי של יועץ סביבתי יסייע לכם גם לחסוך לא מעט כסף. במסגרת היכרותי המעמיקה עם התקינה והרגולציה בישראל, אשמח לרתום את הניסיון והידע המקצועי שלי לטובתכם, ולסייע לכם להתייעל נכון ובצורה חכמה מבחינה אנרגטית.