דירוג אנרגטי

דירוג אנרגטי הוא אחד האלמנטים הבולטים במגמה הגוברת של מודעות סביבתית. ניצול אנרגיה בצורה חכמה מביא לשימוש מופחת בחשמל, וכפועל יוצא מכך להפחתת כמות פליטת גזי החממה אל האטמוספירה. בכדי למדוד יעילות אנרגטית, מקובל להשתמש בדירוג אנרגטי, בו נעסוק בהרחבה במאמר שלפניכם 

מה זה דירוג אנרגטי?

דירוג אנרגטי, המוכר גם בשם דירוג ביצועים/יעילות אנרגטית, הוא מדד מקובל בעולם למדידת ניצול אנרגיה של מוצרים, דוגמת מכשירי חשמל וכלי רכב וכן של מבנים. דירוג אנרגטי מאפשר לנו להשוות את יעילות ניצול האנרגיה של מוצר מסוים, ומהווה פעמים רבות שיקול חשוב ובעל השפעה על החלטתנו הסופית, לרבות קבלת אישורים ועמידה בתווי תקן בנייה ירוקה.

את דירוג היעילות האנרגטית מקובל לדרג על פי טבלת דירוג אנרגטית, המציינת את דרגת היעילות באותיות וסימני פלוס (החל מהאות a, המעידה על דירוג אנרגטי ברמה הטובה ביותר ועד לאות g המציינת דירוג אנרגטי שלילי). טבלה זו משתנה ומתעדכנת אחת לכמה שנים, בהתאם לשינויים בתקינה הנקבעים על ידי משרד האנרגיה.

מה המשמעות של אנרגיה ירוקה?

דירוג אנרגטי גבוה, מעיד כאמור על ניצול אופטימלי של חשמל על ידי המכשיר או המבנה, דבר הבא לידי ביטוי הן בחיסכון ניכר בהוצאות החשמל והן מבחינת התרומה לאיכות הסביבה. תרומתה של האנרגיה הירוקה לשמירה על איכות הסביבה באה לידי ביטוי בצריכה מופחתת של חשמל וחיסכון במשאבים, דבר המביא להפחתת כמות פליטת גזי החממה לאטמוספירה, הנחשבים לאחד הגורמים העיקריים במגמת התחממות כדור הארץ.

מה ההבדל בין דירוג אנרגטי a לדירוג אנרגטי b?

כפי שניתן להבין, לדירוג היעילות האנרגטית של מבנים ומוצרי חשמל למיניהם, קיימת חשיבות רבה בשמירה על איכות הסביבה וכן בחיסכון בהוצאות החשמל שלנו. למעשה, דירוג יעילות אנרגטית a עד b נחשב לדירוג יעילות אנרגטית טוב וגבוה, ללא הבדלים מהותיים בין השניים, אך תמיד מומלץ לשאוף לדירוג אנרגטי גבוה ביותר (A בתוספת פלוסים), בכדי להבטיח יעילות אנרגטית וניצול חשמל מקסימליים.

סוגי דירוג אנרגטי

השימושים העיקריים בדירוג יעילות אנרגטית הם:

  1. דירוג אנרגטי של מכשירי חשמל

כולנו עושים שימושים רבים ומגוונים במכשירי החשמל השונים, אשר הפכו את חיינו לקלים ונוחים במיוחד. לכל מכשיר חשמלי קיים דירוג אנרגטי, המתאר את טכנולוגיית צריכת החשמל של המכשיר החשמלי ביחס לתפוקה שלו.

  1. דירוג אנרגטי של בניין

עם עליית המודעות לחשיבות השמירה על הסביבה ושימוש באנרגיה ירוקה, ניתן לראות בשנים האחרונות יותר ויותר בניינים ירוקים. דירוג אנרגטי של בניין הוא אחת הדרישות העיקריות של הרשויות לצורך מתן אישור בנייה ירוקה.

  1. דירוג אנרגטי של מבנה

מלבד בנייני מגורים רבי קומות, ניתן למצוא עוד מגוון סוגי מבנים, דוגמת בניינים תעשייתיים ומבני מגורים פרטיים, הנדרשים לעמוד בתקינה הקובעת את הדירוג האנרגטי החיובי.

תקינת הדירוג האנרגטי בישראל

בישראל, כמו במדינות רבות אחרות, נעשים לא מעט מאמצים לשמירה על איכות הסביבה, כאשר אחת המטרות העיקריות בתהליך היא התייעלות אנרגטית ואימוץ דירוג אנרגטי חדש על פי דירוג אנרגטי אירופאי.

ככלל, בישראל קיימים שני תקנים עיקריים הנוגעים לדירוג אנרגטי של מבנים:

  1. ת"י 5281 – תקן לבנייה ירוקה

תקן בנייה ירוקה (ת"י 5281) נועד להגדיר את הפרמטרים השונים הקובעים את תכנון הבנייה בצורה הירוקה ביותר. תקן זה מורכב ממספר פרקים וסעיפים. להתייעלות האנרגטית המחולקת אף היא למספר נושאים – ביצועים של הבניין וביצועים של מערכות הבניין) – קיים משקל של 40% מסך הניקוד.

  1. ת"י 5282 – דירוג אנרגטי למבנה

תקן דירוג אנרגטי למבנה (ת"י 5282) זהה במאפייניו לדירוג האנרגטי של מכשירי החשמל. החל משנת 2022 חלה חובת הצגת הדירוג האנרגטי של המבנה בעת מכירה.

כיצד קובעים דירוג אנרגטי במבנה?

בכדי לקבל אישור בנייה ירוקה, נדרש לקבל ניקוד מינימלי של 55 נקודות המהווה כוכב אחד בדירוג כוכבים. בשנים האחרונות, לא מעט רשויות העלו את הדרישות לקבלת אישורי בנייה וקבעו ניקוד מינימלי של 65 נקודות (שני כוכבים השווים לדירוג אנרגטי C).

כעיקרון, הליך קביעת דירוג אנרגטי למבנה מורכב ממספר שלבים, בדיקות מעבדה ואישורים. בשלבים הראשונים נערך מידול אנרגטי על ידי יועץ בנייה ירוקה ובאמצעות תוכנות ייעודיות להפקת דו"חות אנרגטיים, אותם יש להגיש אל משרד האנרגיה, אשר בסופו של תהליך ולאחר בדיקת מעבדה, יאשר את הדירוג האנרגטי של המבנה.

הפתרון המהיר

תהליך קבלת אישורי בנייה ירוקה הוא תהליך בירוקרטי במהותו. בכדי לייעל את התהליך ולעמוד בדרישות התקינה הישראליים, כדאי שיהיה לצידכם יועץ סביבה. יועץ מנוסה כזה ילווה אתכם לאורך כל התהליך, החל משלב התכנון ועד לביצוע בשטח, באופן שיביא לחיסכון בכסף, זמן ואנרגיה.

שיתוף הפוסט

צריכים ליווי מקצועי לאורך הפרוייקט?

השאירו הודעה ונחזור אליכם בהקדם

הרשמה לניוזלטר
Join Newsletter