אחד האלמנטים המרכזיים בכל נושא השמירה על איכות הסביבה הוא ניצול משאבי טבע ואנרגיה בצורה אידיאלית. אחד האמצעים המוצלחים לצורך העניין הם פאנלים סולאריים. עולם הפאנלים הסולאריים מציע לנו מגוון סוגים של פאנלים, שחלקם אף מתאים לשימוש ביתי. קבלו מידע מעניין וחשוב בנושא
פאנלים סולאריים – המהפכה הירוקה מתחילה כאן
המודעות ההולכת וגוברת לחשיבות השמירה על איכות הסביבה, יחד עם צמצום המשאבים הטבעיים הסובבים אותנו, העלו את הצורך במציאת פתרונות ניצול אנרגיה ומשאבים טבעיים בצורה אופטימלית. מהלך כזה תורם לא רק לשמירה על איכות הסביבה, אלא גם לחיסכון ניכר בהוצאות החשמל.
אחד הביטויים לניצול משאבים טבעיים בצורה יעילה ואופטימלית, הם פאנלים סולאריים. הפאנלים פועלים לניצול אחד ממשאבי האנרגיה העוצמתיים ביותר בכדור הארץ – השמש, לצורך ייצור חשמל בתהליך ירוק לחלוטין. כיום ניתן לראות מגמה הולכת וגוברת של שימוש בפאנלים סולאריים הן בענפי התעשייה והן בבתים פרטיים, כחלק מהתפתחות תחום בנייה ירוקה בישראל.
כיצד עובדים הפאנלים הסולאריים?
הפאנלים הסולאריים מורכבים משלושה רכיבים עיקריים:
לוחות סולאריים
הלוחות הסולאריים מאגדים תחתיהם את התאים הפוטו-וולטאיים, האחראים על תהליך קליטת קרני השמש והמרתן לזרם חשמלי.
ממיר מתח סולארי
בשלב ההמרה הראשון נוצר חשמל בזרם ישיר, ובכדי שנוכל להשתמש בו כראוי, ממיר המתח הופך את זרם החשמל לזרם עקיף.
מונה חשמל
בשונה ממונה החשמל המוכר לכולנו, מונה חשמל של מערכת סולארית הוא חכם יותר. הוא פועל באופן דו כיווני, כלומר, מזהה הן את רמת צריכת החשמל של המבנה והן את כמות החשמל המיוצרת במערכת.
סוגי פאנלים סולאריים
עולם המערכות הסולאריות מתפתח בקצב מסחרר ומציע לנו מספר סוגי פאנלים סולאריים. תוכלו לבחור את הסוג המתאים לכם בהתאם לצרכים, המטרות והנתונים הסביבתיים הקיימים, וכמובן, לאחר התייעצות עם יועץ בניה ירוקה.
אחד הגורמים המרכזיים המבדילים בין הלוחות הסולאריים הוא סוג תאי הסיליקון:
- תא סיליקון רב גבישי – האופציה האיכותית ובעלת ניצול האנרגיה הגבוה ביותר.
- תא סיליקון חד גבישי – אופציה משתלמת, אך פחות יעילה בהשוואה למערכת סולארית בעלת תאי סיליקון רב גבישי.
- תאי סיליקון דקים – מערכת סולארית בעלת תפוקה נמוכה מצד אחד, אך בעלת רגישות נמוכה לטמפרטורה, באופן המגביר את יכולת הנצילות של המערכת.
פאנלים סולאריים לבית – על מה חשוב להקפיד?
בעבר הלא רחוק השימוש במערכות סולאריות היה נפוץ בעיקר בתחום אדריכלות ירוקה ומבנים תעשייתיים כמו מוסדות חינוך, מתקני תעשייה ומבנים חקלאיים. כיום ניתן לראות שימוש הולך וגובר במערכות אלו גם במגזר הפרטי, כאשר גם בעלי בתים מתקינים פאנלים סולאריים לבית. כדי ליהנות מתפקוד מקסימלי של המערכת ולשמור עליה לאורך זמן, כדאי להקפיד על הדברים הבאים:
זווית פאנלים סולאריים
בשלב הראשון חשוב לוודא כי תהליך ההתקנה נעשה בצורה מקצועית. הדבר חשוב בייחוד בכל הקשור לנושא זווית פאנלים סולאריים, שצריכה להיות בין 10 ל-12 מעלות ומופנית לכיוון בו נמצאת כמות האור הגדולה ביותר, בכדי להגיע לנצילות מקסימלית.
ניקוי פאנלים סולאריים
השימוש במערכת הסולארית אינו נגמר בהתקנה ובייצור החשמל. הוא דורש גם תחזוקה שוטפת, לרבות ניקוי פאנלים סולאריים, באופן השומר על יעילות המערכת לאורך זמן.
מבט אל העתיד
המעבר למערכות סולאריות מהווה חלק מתוכנית העל של מדינת ישראל למעבר לאנרגיה ירוקה בכלל, ובכל בקשור לשימושי המבנה בבנייה ירוקה בפרט. זאת במטרה להגיע לדירוג אנרגטי חיובי כחלק מתהליכי הוצאת היתר בנייה (תהליך לגביו מומלץ להיעזר בשירותי ייעוץ תרמי).
לסיכום
פאנלים סולאריים הם חלק ממהפכת האנרגיה הירוקה וייצור חשמל ירוק מאנרגיית השמש (דירוג אנרגטי). כיום ניתן לראות את המערכות הסולאריות על גבי מבנים תעשייתיים ומבנים פרטיים כאחד. במטרה לשמור על אפקטיביות המערכת לאורך זמן, יש לדאוג להתקנה נכונה וניקוי תכוף של הפאנלים.
בזכות הנצילות הגבוהה והתהליך הידידותי לסביבה, אנחנו צפויים לראות בעתיד שימוש הולך וגובר במערכות הסולאריות, בעיקר בתחום הבנייה הירוקה.