האקלים הים תיכוני בו אנחנו חיים, מוציא מאיתנו אנרגיות רבות, חלקן קשורות למאמצים הפיזיים של הגוף שלנו להגיע לטמפרטורה האידיאלית, וחלקן קשורות להפעלת אמצעי מיזוג בכדי להגיע לטמפרטורה הרצויה. ייתכן ותופתעו לשמוע, אך ניתן להגיע לטמפרטורה הרצויה באמצעות בנייה ירוקה ותכנון נכון של המבנה. כיצד ואיך בדיוק? מוזמנים לקרוא ולגלות
מהי נוחות תרמית?
נוחות תרמית היא טווח טמפרטורה אידיאלי ומאוזן במבנה (נע לרוב סביב 22 מעלות צלזיוס), בו מרבית האנשים מרגישים בנוח. אחת הדרכים היעילות להגיע לנוחות תרמית אידיאלית היא באמצעות אדריכלות ירוקה ותכנון נכון של המבנה, בדגש על בידוד תרמי מהסביבה החיצונית, כך שהטמפרטורה במבנה נשארת נוחה באופן פסיבי.
מדוע חשוב לשמור על נוחות תרמית במבנים?
חשיבות השמירה על נוחות תרמית במבנים באה לידי ביטוי במגוון דרכים:
חיסכון בהוצאות
בידוד אידיאלי של המבנה מהסביבה החיצונית, מביא לשימוש מופחת באמצעי המיזוג השונים. בכך הוא תורם לחיסכון ניכר בהוצאות החשמל והמים.
שמירה על איכות הסביבה
התייעלות אנרגטית כתוצאה משימוש מופחת באמצעי המיזוג השונים וכן שימוש בטכניקות בנייה ירוקות, הכוללות חומרי בנייה ממוחזרים ותכנון מערכות בידוד יעילות לנוחות תרמית מקסימלית – תורמים יחדיו לשמירה על איכות הסביבה.
תחושה נעימה
במצב של נוחות תרמית אידיאלית, אנשים הופכים להיות פרודוקטיביים יותר, שכן הגוף פנוי להשקיע את האנרגיות בפעולות השונות אותן אנחנו מעוניינים לבצע, במקום להפנות את אותן האנרגיות להשקעה במאמצי חימום/קירור של הגוף.
מהם הגורמים המשפיעים על נוחות תרמית במבנה?
נוחות תרמית במבנה היא אחד האלמנטים המרכזיים בתחום בנייה ירוקה בישראל. בכדי ליצור את הנוחות התרמית המקסימלית, תוך תכנון אדריכלי מיטבי של המבנה וניצול תנאי הסביבה הקיימים, מקובל להשתמש בשירותי יועץ מתחום הבניה הירוקה. לצורך העניין נעשה גם שימוש במגוון פתרונות טכנולוגיים כדוגמת קירות מסך, מוצרי גבס, מערכות חשמל חכמות ועוד.
בין הגורמים המרכזיים המשפיעים על אפקט הנוחות התרמית נמצאים:
- טמפרטורת האוויר בחלל
- מהירות התנועה של האוויר
- חומרי בידוד איכותיים
- עוצמת קרינת השמש
- אחוזי הלחות במבנה
כינון מערכת בידוד יעילה לנוחות תרמית מקסימלית
כיום, יותר ויותר רשויות שמות את הדגש על תכנון ירוק, ומציבות דרישות כי המבנה יעמוד בתקנים ירוקים רלוונטיים, המהווים חלק מהדרישות לקבלת היתר רישוי. מערכת הבידוד במבנה היא אחד הגורמים המרכזיים התורמים להתייעלות אנרגטית ושמירה על נוחות תרמית. לפיכך, חשוב להקדיש את תשומת הלב הראויה לתכנון מערכת הבידוד של המבנה, החל משלב בחירת מיקום המבנה, צורת המבנה, כיווני האוויר, תהליכי הבנייה והחומרים בהם בחרנו להשתמש.
הדרך הכי טובה לתכנון נכון ויעיל של מערכת הבידוד במבנה היא להיעזר בשירותיו של יועץ בניה ירוקה מומחה, המכיר היטב את השיטות והטכניקות המתקדמות ליצירת בידוד אפקטיבי, כמו גם את דרישות התקן הירוק הרלוונטיות, לקיצור ההליכים וקבלת היתר בנייה בהקדם.
איך נוחות תרמית באה לידי ביטוי במבנים?
נוחות תרמית במבנים באה לידי ביטוי באמצעות מספר אלמנטים מרכזיים במבנה המהווים את המעטפת החיצונית:
בידוד תרמי לגג
גגות המבנים, פרטיים ומסחריים, חשופים תדיר לפגעי מזג האוויר, כשהחומר ממנו הגגות עשויים וכן שטח הגגות, משפיעים בין השאר על האקלים הנוצר במבנה.
בידוד תרמי של החלונות
חלונות, ויטרינות וסוגי זכוכית שונים, מהווים גורם מרכזי בהשפעה על הנוחות התרמית במבנה. לכן, חשוב לוודא כי הם אכן עומדים בדירוג האנרגטי האידיאלי.
לסיכום
נוחות תרמית מתארת טמפרטורה ממוצעת אידיאלית, הנוצרת בעיקר באמצעות תכנון נכון ובידוד המבנה מהסביבה החיצונית. הנוחות התרמית מהווה את אחד הגורמים המרכזיים שיש לקחת בחשבון בעת תכנון מבנים ירוקים – הן בשל התחושה הנעימה שהיא יוצרת והן בשל החיסכון האנרגטי, התורם לשמירה על איכות הסביבה ולחיסכון ניכר בהוצאות החשמל. בכדי להגיע לתוצאות אופטימליות, כדאי להיעזר בשירותיו של יועץ מקצועי ומומחה בתחום הבניה הירוקה.