בנייה ירוקה – מהן הדרישות הסביבתיות של הרשויות המקומיות ומהו הליך הרישוי?

זה כבר מזמן לא עוד טרנד ובוודאי לא מנת חלקם של יחידים – המודעות לחשיבות השמירה על איכות הסביבה הולכת וגוברת. אחד הביטויים העיקריים לכך הוא בנייה ירוקה. ישראל אמנם לא חלוצה בתחום הבנייה הירוקה, אך בהחלט ניתן לראות מגמה הולכת וגוברת של בנייה ירוקה בארצנו. אם גם אתם מעוניינים לדעת במה מדובר ומה התהליך כולל, המאמר הבא נכתב בשבילכם

שמירה על איכות הסביבה לאיכות חיים טובה יותר

הקשר העמוק וההשפעה ההדדית בין בני האדם לבין כדור הארץ הולכים ומתגלים לנו עם השנים. בשנים האחרונות, המודעות לחשיבות השמירה על איכות הסביבה מתעצמת במיוחד. תהליכי המודרניזציה וההתפתחות המתועשת אמנם הופכים את חיינו לקלים ונוחים יותר, אך בד בבד גורמים לזיהומים שונים, המשפיעים על הסביבה ועל בריאותנו. התרגלנו לחשוב כי אין לנו יותר מדי מה לעשות בעניין – האמנם? הקדישו כמה דקות  להכרת התהליכים הירוקים השונים, הפועלים להפחתת הזיהומים בתהליכי הייצור, ולקבלת  תשובה לשאלה – מהי בנייה ירוקה?

קצת רקע: מה זה בניה ירוקה?

תהליכי הבנייה וכן המבנים עצמם, מהווים את אחד הגורמים המרכזיים בזיהום הסביבה, כשהם פולטים מזהמים שונים לאוויר וצורכים משאבי טבע ואנרגיה רבים. בנייה ירוקה נועדה להפחית את פליטות המזהמים ולהשתמש בכמה שפחות משאבי טבע ואנרגיה. זאת באמצעות שימוש בטכנולוגיות מתקדמות, המאפשרות לבנות ולהקים את הבניינים בתהליך הכי ידידותי לסביבה, ולא פחות מהיר ויעיל.

בנייה ירוקה עושה שימוש רב בניצול אנרגיה טבעית, כמו שמש ורוח, תכנון חסכוני בתהליך הבנייה ושימוש יעיל בחומרים ממוחזרים. השימוש בבנייה ירוקה יכול להביא לחיסכון של כ– 30% מצריכת האנרגיה של מבנים רגילים, כך שלבניין שלכם יהיה ערך מוסף והשפעה חיובית על איכות החיים שלכם ועל שמירת כדור הארץ.

בנייה ירוקה – באילו תחומים היא מתמקדת?

בנייה ירוקה עוסקת בהיבטים שונים של הבנייה, החל מהתכנון והפיתוח וכלה בבנייה עצמה. הסוגיות העיקריות הזוכות להתייחסות הן:

  • בחירת מיקום הפרויקט

אחד העקרונות המרכזיים בבנייה ירוקה הוא ניצול מיטבי של מקורות אנרגיה טבעיים. לפיכך, חשוב לבחור את מיקום הפרויקט באזורים עם מקורות אור ומקורות אנרגיה נוספים זמינים, בכדי ליהנות מהם ולנצלם בצורה האופטימלית.

  • צפיפות הבנייה

משאבי הטבע שלנו הולכים ומתדלדלים. לכן, חשוב לשמור עליהם ככל האפשר. כך, בנייה ירוקה מעודדת בנייה באזורים בנויים ועירוניים.

  • חיסכון בצריכת אנרגיה ומים

בעזרת הידע והטכנולוגיה המתקדמת, ניתן למצוא מגוון פתרונות יצירתיים ודרכים לחיסכון בצריכת אנרגיה ומים, כמו למשל שימוש בחומרי בידוד מיטביים, המאפשרים לשמור על טמפרטורה נעימה בבית.

  • חומרי בנייה ירוקה

שימוש חוזר בפסולת ובחומרים ממוחזרים אחרים, הוא אחד האמצעים השימושיים והאפקטיביים ביותר לשמירה על איכות הסביבה, בתהליכי בנייה ירוקה ובכלל.

מי הגורם ברשות המקומית שמבקר ומאשר את האישורים של הבנייה הירוקה?

הדרישה של בנייה הירוקה היא חלק מהדרישות הסביבתיות של כל רשות מקומית וזה נדרש כחלק מהתהליך של הוצאת היתר בנייה. בכל רשות מקומית יש אדם שמתפקד כ “מתכנן סביבתי” שהוא בעצם זה שמבקר ומאשר את היתר הבנייה מנוקדת מבט והדרישות של היחידה הסביבתית. לפעמים המתכנן הסביבתי ישב במחלקת הנדסה, לפעמים במחלקת איכות סביבה עצמה, או במקרה של רשויות קטנות  יותר או כאשר מדובר במועצה מקומית או אזורית המתכנן הסביבתי יהיה בכלל באיגוד ערים מסוים וייתן מענה לכמה רשויות במקביל.

חשוב להבין שתחומי האחריות של היחידה הסביבתית כוללים הרבה מעבר לבנייה הירוקה ובירוקרטיות כמו תקן בניה ירוקה 5281, והם רבים ומגוונים וגם משתנים בין רשות לרשות. בגלל זה חשוב, שבמידה ויש שאלות או השגות בנוגע לבנייה הירוקה הדו שיח יהיה עם המתכנן הסביבתי, כי הוא בעצם הגורם המקצועי ברשות המקומית. המתכנן הסביבתי הוא גם זה שעובר על האישורים שמנפיקה המעבדה לבנייה ירוקה ונותן את האישור של איכות הסביבה למחלקת הרישוי (קליטת הבקשה, בקרת תכן, היתר בנייה, תחילת עבודות, ותעודת גמר).

מה ההבדל בין המעבדה המאשרת לבין היועץ לבניה ירוקה, ומה התפקיד של כל אחד?

כדי לקבל את אישור הבנייה הירוקה היזם צריך להתקשר עם מעבדה מאושרת שרק היא מוסמכת להנפיק את האישורים של הבנייה הירוקה. המעבדה המאושרת (שלפעמים גם נקראת מכון התעדה – כיוון שבסופו של תהליך היא  מנפיקה תעודה) היא גוף שהוסמך ומבוקר ע”י הרשות הלאומית להסמכת מעבדות והיא כמובן אינה רשאית לייעץ או ללוות יזמים. חשוב להבין שהיועץ לבנייה ירוקה אינו מוסמך להנפיק את האישורים (את זה רק המעבדה  יכולה לעשות) ותפקידו הוא למעשה לייעץ וללוות את היזם, האדריכל, וכל צוות היועצים במהלך התכנון והביצוע של הפרויקט על מנת שהפרויקט יקבל את כל האישורים הנדרשים.

אילו אישורים מנפיקה המעבדה במהלך הפרויקט וכיצד הם קשורים להליך הרישוי:

אישור מקדמי לבנייה ירוקה

  • באיזה שלב צריכים להביא אישור זה: תנאי לקליטת הבקשה להיתר
  • באיזה שלב נמצא הפרויקט: תכנון ראשוני
  • מי מנפיק אישור זה: המעבדה \ מכון התעדה שמלווה את הפרויקט
  • מהו עושה יועץ בנייה ירוקה בשלב זה: עובר על התוכנית האדריכלית, מוציא למנהל הפרויקט טבלת ניקוד של הסעיפים הרלוונטיים בתקן, שולח הצהרות והנחיות ליועצים
  • מהם בדרך כלל תנאי הסף לשלב זה: תוכנית אדריכלית, סקר עצים (במידה וקיימים), דוח תרמי (ת”י 1045), דו”ח ביו אקלימי כולל הצללות.

אישור שלב א לבנייה ירוקה

  • באיזה שלב צריכים להביא אישור זה: תנאי לתחילת עבודות (במידה ושלב זה קיים)
  • באיזה שלב נמצא הפרויקט: תכנון מפורט, תוכניות עבודה של כל היועצים, מפרטים…
  • מי מנפיק אישור זה: המעבדה \ מכון התעדה שמלווה את הפרויקט
  • מהו עושה יועץ סביבתי בשלב זה: עובר על התוכנית לביצוע\מפרטים מאושרים של כל היועצים ומוודא שכל סעיף שרוצים לקבל עליו ניקוד מגובה במסמך תכנון (הצהרות לא מספיקות).
  • מהם בדרך כלל תנאי הסף לשלב זה: תוכניות עבודה סגורות של כל היועצים, תוכניות אלומיניום, דירוג אנרגטי (ת”י 5282), דו”ח קרינה, דו”ח הידרולוגיה, דו”ח אקוסטי, היתר בנייה חתום, תוכנית התארגנות חתומה, אישור התקשרות עם מטמנת פסולת, חתימה של קבלן ביצוע על מפרטים ואישורים….

אישור שלב ב לבנייה ירוקה

  • באיזה שלב צריכים להביא אישור זה: תנאי לתעודת גמר (מה שהיה פעם טופס 4)
  • מי מנפיק אישור זה: המעבדה \ מכון התעדה שמלווה את הפרויקט
  • אישור זה כולל שני ביקורות באתר ע”י המעבדה
    • סיור שלד
      • באיזה שלב נמצא הפרויקט: סיימו לבנות את השלד ומתחילים לבצע את הבידוד התרמי לפי ההנחיות בדו”ח התרמי (ת”י 1045)
      • מהו עושה יועץ בנייה ירוקה בשלב זה: מגיע ביחד עם המעבדה לשטח, עושים סיור שבו מבצעים פיקוח עליון על המבנה ומוודאים שמה שבוצע תועם לתכנון (מבחינת בידוד תרמי וטיפול בגשרי קור). מה שלא נעשה בעת הביקור יושלם ע”י תעודות משלוח ותיעודיים מצולמים. מעבר לזה בסיור עצמו המעבדה מתעדת את העצים לשימור (במידה ויש), ואת הנראות של האתר
      • האם ניתן לוותר על שלב זה: בלי סיור שלד לא ניתן לקבל אישור שלב ב של הבנייה הירוקה (תנאי לתעודת גמר)
    • סיור מסכם
      • באיזה שלב נמצא הפרויקט: סיימו לבנות את הפרויקט והוא מוכן לאכלוס
      • מהו עושה יועץ בנייה ירוקה בשלב זה: מגיע ביחד עם המעבדה לשטח, עושים סיור שבו מסתכלים על המבנה, הפיתוח, וכל המערכות שהותקנו (תאורה, מזגנים, מעליות, ברזים…). בסיור זה מוודאים שמה שאושר בשלב א (תכנון מפורט) בוצע בפועל. מעבר לזה המעבדה עוברת על כל תעודות המשלוח\חשבוניות של החומרים שנקנו והותקנו במבנה ע”י הקבלן כדי לוודא שהחומרים תואמים לדרישה. גם כאן, מה שלא נצפה באתר בעת הביקור יושלם ע”י תעודות משלוח ותיעודיים מצולמים.
      • האם ניתן לוותר על שלב זה: בלי אישור סופי של המעבדה, גם שהביצוע תואם לתכנון, וגם שכל מה שהותקן בפועל עומד בדרישה, לא ניתן לקבל אישור שלב ב של הבנייה הירוקה (תנאי לתעודת גמר)

מהו הניקוד המינימלי כדי לקבל אישור לבנייה הירוקה ומה הם תנאי הסף?

  • הניקוד המינימלי כדי לקבל את האישור של הבנייה הירוקה הוא 55 נקודות
  • להלן רשימה של תנאי הסף. חשוב להבין שעמידה בתנאי סף מחייבת כל מבנה (חוץ ממבני חינוך מסוימים) ולא ניתן לקבל את האישור בלי עמידה בכל אחד מתאנים אלה.
תנאי סףיועץ אחראי
שימוש בחומרים ירוקיםיזם \ קבלן
בלוקים ובטון עומדים בת"י 5098יזם \ קבלן
הפרדה של פסולת ללפחות 2 זרמיםיזם \ קבלן
פינוי פסולת בניין לאתר מטמנה מאושר יזם \ קבלן
לנהוג לפי תוכניות ניהול סביבתית של אתר הבנייהיזם \ קבלן
חניית אופניים למספר משתמשיםאדריכל \ יועץ פיתוח
שבילים בטוחים להולכי רגל מהכניסה לבניין עד המדרכהאדריכל \ יועץ פיתוח
גופי תאורה וחיישנים שמפחיתים את צריכת חשמל (**) יועץ תאורה \ חשמל
תאורת חוץ שלא מאירה לכיוון השמיים (**)יועץ תאורה \ חשמל
רמת הארה (של התאורה) שעומדת בדרישה יועץ תאורה \ חשמל
מד מים נפרד לבקר השקיהיועץ אינסטלציה
אביזרי קצה במגע עם מי שתייה עומדים בדרישה (**)יועץ אינסטלציה
בקר השקיה שיודע להפסיק את המים באת דליפה (**)יועץ אינסטלציה
מערכת אוורור מאולץ (במידה וקיים) שעומדת בדרישהיועץ מיזוג \ אוורור
דו"ח קרינה + מיגון במידה וצריךיועץ קרינה
דו"ח אקוסטי (**)יועץ אקוסטי
החדרה או השהיה של מי הגשם הנופלים על המגרש הידרולוג
סקר חי צומח (**)אגרונום
סקר עצים (במידה ויש עצים לשימור)אגרונום
דו"ח ביו אקלימי כולל הצללותיועץ בנייה ירוקה
בגינה גדולה, צריך דו"ח המראה צריכת מים יחסית לגינת ייחוסיועץ בנייה ירוקה
דו"ח תרמי לפי ת"י 1045יועץ תרמי
דירוג אנרגטי של המבנה לפי ת"י 5282יועץ תרמי
דו"ח רוחות למבנים גבוהים בלבד (65 מ ומעלה)יועץ רוחות

(**) – רלוונטי למבנה ציבורי בלבד

מהו דירוג הכוכבים, איך הוא קשור לניקוד, ואיך התקן מעודד הצטיינות?

  • הניקוד המינימלי כדי לקבל את האישור של הבנייה הירוקה הוא 55 נקודות. בלא מעט מקרים זה מה שהרשות המקומית דורשת, שזה בעצם כוכב אחד.
  • כבר היום (2023) לא מעט רשויות העלו את הדרישות ודורשות מינימום של שני כוכבים. הצפי הוא שאם השנים הדרישהיעלו, והבניינים החדשים שיבנו יעמדו בדירוג גבוהה יותר.
מדרגבניין ירוק - כוכב אחדבניין ירוק - שני כוכביםבניין ירוק - שלושה כוכביםבניין ירוק - ארבעה כוכביםבניין ירוק - שלושה כוכבים
ניקוד מינימלי5565758390
דירוג אנרגטי מינימליCCBAA+

האם קיימת הקלה מסוימת למבנה חינוך שבונה הרשות המקומית?

  • מכיוון שאת רוב מוסדות החינות מתקצבת המדינה ובמטרה לחסוך עליות, אגף הרגולציה במנהל התכנון ביחד עם המשרד להגנת הסביבה בנה מסלול שמתאים אך ורק למבני חינוך שבונה הרשות המקומית.
  • במסלול זה הניקוד המינימלי הוא של 40 נק ואין צורך בעמידה בתנאי סף.
  • מסלול זה, מיושם בלא מעט רשויות מקומיות שאין בהם הרבה תקציב.
  • מסלול זה, בדרך כלל פחות רלוונטי ברשויות מקומיות חזקות (מפורום ה 15 למשל)

בנייה ירוקה בישראל

ישראל אמנם אינה מהמדינות המתהדרות בתואר חוד החנית של הבניה הירוקה. עם זאת בהחלט ניתן להצביע על מגמה הולכת וגוברת של בניה ירוקה בישראל. יוזמות בנייה ירוקה, הן בבניינים חדשים והן כחלק משיפוץ בניינים קיימים, צריכות לקבל תקן מספר 5281 – התקן הישראלי לבנייה ירוקה. תקן 5281 כולל מספר קריטריונים ותחומים מסוימים ובמידה והמבנה אכן עומד בהם, הרי שהוא יוגדר כמבנה ירוק. למעשה, החל משנת 2023 חלה על כל בניין החובה לעמוד בתקן בנייה ירוקה, והדבר אינו נתון לשיקול דעתו של היזם.

בניה ירוקה יתרונות

לבניה ירוקה יש שני יתרונות מרכזיים:

  • חיסכון

ניצול מקסימלי של האנרגיות שמקורן בטבע, מאפשר למבנים הבנויים בשיטת הבנייה הירוקה לביא לחיסכון ניכר בצריכת האנרגיה, כמו גם בצריכת המים. מהלך כזה משפיע בצורה ישירה על חשבונות המים והחשמל.

  • שמירה על איכות הסביבה

היתרון הבולט והמרכזי ביותר של בנייה ירוקה הוא השילוב המנצח בין מגורים סטנדרטיים, אשר לא נופלים מבנייה מבטון, לבין התרומה לשמירה על איכות הסביבה.

בניה ירוקה חסרונות

לבניה ירוקה יש יתרונות ברורים, אך כמו כל דבר אחר בחיים, יש לה גם מספר חסרונות מהם לא כדאי להתעלם, אך בהחלט ניתן להתמודד עימם בהצלחה. בראש ובראשונה, החיסרון המהותי ביותר של בנייה ירוקה הוא שמדובר בתהליך יקר יותר בהשוואה לבנייה ‘רגילה’, לרבות עלויות התחזוקה של המבנה. עם זאת,  לוקחים בחשבון את החיסכון המצטבר לאורך השנים בחשבונות החשמל והמים, עלויות אלו מתקזזות.

חיסרון נוסף שניתן למנות בשיטת הבנייה הירוקה הוא הצורך לעבוד עם אנשי מקצוע מומחים בתחום זה בכל שלב ושינוי עתידי שנרצה לבצע במבנה. זאת על מנת שהשינוי המתוכנן לא יפגע במערכות הקיימות. מאידך, הפסדנו יצא בשכרנו.

מהי הדרך המהירה והיעילה ביותר לקבלת אישור בנייה ירוקה?

כישראלים, כולנו מכירים היטב את התהליך הבירוקרטי הסבוך והמאתגר הכרוך בקבלת אישורים שונים מרשויות המדינה. וכן, בהחלט, המציאות הבירוקרטית קיימת גם בתהליך קבלת תקן בנייה ירוקה בישראל. יחד עם זאת, בעזרתם של קבלני משנה ואנשי מקצוע שונים, ניתן לקדם את התהליכים בצורה הטובה ביותר

הדרך המהירה והיעילה ביותר לקבלת תקן בנייה ירוקה היא להיעזר בשירותיו של גורם מקצועי ומנוסה בתחום, בעל ידע מקצועי והיכרות מעמיקה עם המציאות בשטח. מומחה כזה ישכיל  לרכז את כל העבודה מול מכון התקנים והרשות המקומית ולהביא לתוצאות מהירות בשטח.

וזה מביא אתכם אליי,

במסגרת הניסיון רב השנים שצברתי בתחום, כשברשותי סל ידע מקצועי עשיר ומעמיק בתחום הפיזיקה ועולמות הבנייה הירוקה – אשמח להעניק גם לכם שירות וליווי מקצועי לאורך כל התהליך.

שיתוף הפוסט

צריכים ליווי מקצועי לאורך הפרוייקט?

השאירו הודעה ונחזור אליכם בהקדם

הרשמה לניוזלטר
Join Newsletter