המודעות ההולכת וגוברת לחשיבות השמירה על הסביבה, נותנת את אותותיה גם בעולמות הבנייה והאדריכלות, כאשר ניתן לראות יותר ויותר מבנים ירוקים, בעלי תו תקן מתאים ורמת התייעלות אנרגטית גבוהה. אז מהי אדריכלות ירוקה ומהם האלמנטים שהופכים את המבנה למבנה ירוק? הנה לפניכם מידע חשוב בנושא
מהי אדריכלות ירוקה?
איכות הסביבה הפכה בשנים האחרונות לנושא מרכזי בחיינו. השמירה על איכות הסביבה נוגעת כמעט בכל תחום בחיינו, לרבות בתחומי הבנייה והאדריכלות. אדריכלות ירוקה נוגעת למעשה לכל נושא תכנון המבנים תוך צמצום מקסימלי של הפגיעה בסביבה, הן מבחינת חיסכון באנרגיה ומים, והן מבחינת שימוש בחומרי בנייה אקולוגיים.
אדריכלות ירוקה – מאפיינים עיקריים
בנייה ירוקה מתאפיינת במספר אלמנטים מרכזיים, ההופכים באופן רשמי את המבנה הסטנדרטי למבנה ירוק:
- התייעלות אנרגטית
אחד המאפיינים המרכזיים של אדריכלות ירוקה הוא כל נושא ההתייעלות האנרגטית של המבנה, הבאה לידי ביטוי באמצעות בידוד תרמי, שימוש במערכות שאיבה, נצילות גבוהה של מכשירי החשמל השונים ועוד. כדאי לדעת, כי מלבד השמירה על הסביבה, התייעלות אנרגטית תורמת גם לחיסכון בהוצאות החשמל והמים.
- שימוש בחומרים ירוקים
חומרים ירוקים הם חומרים המיוצרים בתהליך אקולוגי וידידותי לסביבה, וצריכים לעמוד בתו תקן ירוק של מכון התקנים. לרוב, מדובר בחומרים ממוחזרים, תהליך בו נעשה שימוש מופחת במשאבי טבע ונוצרת פחות פסולת בניין.
- דירוג אנרגטי
תכנון מערכות חשמליות, כמו מיזוג אוויר לדוגמה, בצורה נכונה וחסכונית, הוא חלק מדרישות תקן בניה ירוקה (ת"י 5282) והוא מעיד על דירוג אנרגטי גבוה.
אדריכלות ירוקה – היכן היא פוגשת אותנו?
המודעות ההולכת וגוברת לחשיבות השמירה על איכות הסביבה, הביאה לכך שתחום האדריכלות הירוקה פוגש אותנו במספר אפשרויות בנייה שונות וביניהן:
-
מבני מגורים
מגמת הבנייה הירוקה היא חלק מהמטרות שהציבה לעצמה מדינת ישראל כחלק מתהליך כולל של שמירה על איכות הסביבה. בהתאם לכך, לכל רשות מקומית קיימות דרישות סביבתיות כחלק מתהליך הוצאת היתר בנייה למבני מגורים בתחומה.
-
מבנים מסחריים
חיסכון בהוצאות החשמל והמים הם בין היתרונות הבולטים של מבנים ירוקים. בהתאם לכך, מבנים מסחריים רבים פועלים בשיטות הבנייה הירוקות. מבנים אלו מזכים בהטבות והקלות שונות מהמדינה.
תכנון מבנה ירוק ע"י אדריכל ירוק – השלבים העיקריים
תכנון מבנה העומד בסטנדרטים הנדרשים לבנייה ירוקה, נעשה על ידי אדריכל ירוק וכרוך במספר שלבים עיקריים:
-
הצגת תכנית המבנה והסביבה
בשלב הראשון והמקדמי יש להציג את תוכניות המבנה והסביבה הטופוגרפית, תוך בחינת אפשרויות מקסום ניצול משאבי האנרגיה הטבעיים הקיימים באזור ושמירה על הסביבה הטבעית הקיימת. את תכנית העבודה מומלץ לערוך בליווי יועץ סביבה מקצועי, כך שתהיו בטוחים שאתם עומדים בדרישות הרגולציה הסביבתית לאורך כל התהליך.
-
בדיקת התאמה
לאחר הקמת הבניין, תתבצע הערכה ובדיקת התאמה בין תכניות ההקמה לבין הביצוע בפועל, כאשר בשלב זה מתקבל הדירוג הסופי של המבנה (דירוג מינימלי עומד כיום על סך 55 נקודות, והוא צפוי לעלות במהלך השנים הקרובות).
-
קבלת היתר
בסופו של תהליך, דירוג המבנה מועבר לאישור הוועדה המקצועית של הרשות המקומית, אשר תחליט האם לאשר את עמידות המבנה בתקני הבנייה הירוקה, ובמידה וכן – תעניק לו תעודת מבנה ירוק.
כיצד יועץ סביבה יוכל לסייע לנו בתהליך?
תהליך אישור המבנה כירוק מול הרשויות הוא תהליך בירוקרטי בעיקרו, הדורש הבנה והיכרות מעמיקה בנושא. בכדי לייעל את התהליך, הן מבחינת הזמנים והן מבחינת הידע המקצועי והכרת האישורים שנדרש להציג, מומלץ להיעזר בשירותיו של יועץ מומחה – יועץ בנייה ירוקה, אשר יכוון וילווה אתכם לאורך כל התהליך, החל מבניית תוכניות העבודה, דרך התנהלות מול הרשויות ועד לקבלת האישור הסופי.