בידוד תרמי לגג

תכנון נכון ואיכותי של מבנים שונים, פרטיים ומסחריים כאחד, יכול לתרום לשמירה על איכות הסביבה, כמו גם לחיסכון ניכר בהוצאות. אחד האלמנטים המרכזיים בכל נושא הבנייה הירוקה הוא בידוד תרמי לגג, לו קיים תפקיד מכריע בתהליך האישור הסופי והגדרת המבנה כירוק. מהו בידוד תרמי לגג? וכיצד הוא תורם לאיכות הסביבה? בשאלות אלו ונוספות נעסוק בהרחבה במאמר שלפניכם

מה זה בידוד תרמי לגג?

הגגות של המבנים השונים, פרטיים ומסחריים כאחד, מהווים את הכיסוי העליון של המבנה, ותפקידם העיקרי הוא לאטום ולהרחיק את המים מהבית. שטחם הגדול של הגגות, החומר ממנו הם עשויים, ועצם העובדה כי הם חשופים לפגעי מזג האוויר והטבע – כל אלה יחד  משפיעים על האקלים הנוצר בתוך המבנה. לאורך השנים פותחו מספר דרכים ושיטות לוויסות הטמפרטורות באמצעות בידוד תרמי. בידוד תרמי מתאר למעשה שיטות למזעור מעברי טמפרטורות בין שני חללים.

הליך הבידוד התרמי נעשה באמצעות מספר שיטות מרכזיות:

  • שימוש בחומרים מבודדים
  • מניעת תנועה של החומר (רוח לדוגמה)
  • מניעת קרינה (פליטת גלי חום)

כיצד בידוד תרמי תורם לשמירה על איכות הסביבה?

בידוד תרמי לגג הוא חלק מהותי מתחום בנייה ירוקה. כאמור, הוא תורם לוויסות הטמפרטורה במבנה, וכפועל יוצא מכך נעשה ניצול מקסימלי של משאבי הטבע כמו שמש, רוח ומים, באופן המקטין את הדרישה לשימוש באמצעים חשמליים לקירור או חימום החלל הפנימי. שימוש מופחת במכשירים חשמליים תורם הן לשמירה על איכות הסביבה, והן לחיסכון מהותי בהוצאות החשמל והמים.

כיצד בידוד תרמי לגג משפיע על הגדרת מבנה ירוק?

בכדי שמבנה יוגדר כמבנה ירוק, עליו לעמוד בתקן לבנייה ירוקה (ת"י 5281). עמידה בתקן היא חלק מתנאי הסף לקבלת היתר בנייה. עמידה בדרישות תקן בניה ירוקה מורכבת ממספר קריטריונים, כאשר לבידוד תרמי לגג קיים משקל מהותי בניקוד המשוקלל:

  • אנרגיה

סעיף האנרגיה מהווה 40% מסך הניקוד. הדגש בסעיף זה הוא על התייעלות אנרגטית וחיסכון בהוצאות החשמל. כפי שראינו, בידוד תרמי לגג בהחלט עונה על התנאים הללו, ולפיכך מהווה מרכיב חשוב בשקלול הניקוד לסעיף זה.

  • בריאות ורווחה

סעיף בריאות רווחה מהווה 15% מסך הניקוד. בין האלמנטים שנבדקים בסעיף זה נמנים עמידה בתנאים אקוסטיים התורמים לרווחה ושיפור איכות החיים. בידוד תרמי לגג תורם גם בתחום הבידוד האקוסטי ומהווה רכיב חשוב גם בסעיף זה. 

חומר בידוד לגג – באיזה חומרים מבודדים משתמשים

את חומרי הבידוד לגג יש לבחור בהתאם לנתונים סביבתיים, כמו אזור מגורים, גודל הגג וכיווני האוויר, כמו גם נתונים הנוגעים ליעילות חומר הבידוד וסוג הגג:

  • בידוד תרמי לגג רעפים

חומר בידוד מומלץ לגג מסוג רעפים יכול להיות מסוג BTI, סופר פולינום או פוליאוריטן מוקצף.

  • בידוד תרמי לגג בטון 

חומרי הבידוד המומלצים במקרה של בידוד תרמי לגג בטון שטוח הם: יריעות ביטומניות, לוחות קלקר ועוד.

אילו יתרונות נוספים יש לבידוד תרמי לגג?

מלבד התייעלות אנרגטית וחיסכון ניכר בהוצאות המים והחשמל, לבידוד תרמי לגג ישנם מספר יתרונות בולטים נוספים:

  • בידוד אקוסטי

החומרים המבודדים בהם נעשה שימוש בגג, תורמים גם לבידוד אקוסטי של רעשי הסביבה, דוגמת כלי טייס ומכוניות, באופן המשפיע בצורה ישירה על איכות החיים שלנו.

  • שיפור מערכות הניקוז

תכנון נכון של הגג בכלל ומערכת הבידוד התרמי של הגג, מסייע לשיפור תפקוד מערכות הניקוז, כאשר זרימת המים נעשית ישירות אל מערכות הניקוז, ומונעת הצטברות מים ויצירת עומס מיותר על הגג.

כיצד נדע האם הגג שלנו אכן מבודד בצורה יעילה ותקינה?

אופני הבידוד התרמי ומגוון החומרים המשמשים בתור חומר בידוד לגג, יכולים להעמיד בפנינו לא מעט אפשרויות והתלבטויות. על מנת שנבחר באופציה הטובה ביותר עבורנו, כדאי להתייעץ עם יועץ בנייה ירוקה. מומחה כזה יכוון וילווה אותנו לאורך כל תהליך הבידוד עצמו, וכן בהתנהלות מול הרשויות המקומיות, בכדי לוודא שהגג אכן מבודד בצורה יעילה ואיכותית.

אחת הדרכים העיקריות בהן יועץ סביבה יוכל לסייע לנו לוודא את רמת הבידוד של הגג, היא באמצעות בדיקה מקיפה והפקת דו"ח תרמי (ת"י 1045) לבדיקת עמידות הגג בדרישות תקן בידוד תרמי. דו"ח זה כולל התייחסות מפורטת לרמת הבידוד התרמי בכל חלקי המעטפת של המבנה, לרבות גג המבנה.

שיתוף הפוסט

צריכים ליווי מקצועי לאורך הפרוייקט?

השאירו הודעה ונחזור אליכם בהקדם

הרשמה לניוזלטר
Join Newsletter